Το 1 ΓΕΛ στις Συρακούσες

E-mail Εκτύπωση PDF

ΤΟ 1Ο ΓΕ.Λ. ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ

 

10959703 913921292000936_6398486791778667667_nΑντιπροσωπεία του Νικηφορείου 1ου ΓΕ.Λ. Καλύμνου μετέβη στις Συρακούσες κατά το διάστημα 25-30 Ιανουαρίου προκειμένου να λάβει μέρος στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες του προγράμματος Erasmus+. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από 2 καθηγήτριες φιλολόγους, τις κυρίες Άννα Πάου και Ευδοκία Πλάτση, 3 παιδιά της Β? τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ορίστηκαν κατόπιν κλήρωσης, τους Γρηγόρη Κόκκινο, Μιχάλη Καλογεράκη, Αναστασία Κλήμη, και τη συντονίστρια του προγράμματος για το ελληνικό σχολείο, Ειρήνη Πουγούνια.

Στις Συρακούσες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των συνεργαζομένων σχολείων στα πλαίσια του έργου i-DEAL του προγράμματος Erasmus+. Μετέβησαν αντιπροσωπείες με τον ίδιο αριθμό μελών από τα σχολεία της Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας και Βορείου Ιρλανδίας. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες ιταλών συμμαθητών τους, βίωσαν ? έστω και προσωρινά ? τον ιταλικό τρόπο ζωής των συνομηλίκων τους, συμμετείχαν σε δραστηριότητες του σχολείου ενώ για δύο ημέρες απασχολήθηκαν σε τοπικές επιχειρήσεις.

Οι συντονιστές-υπεύθυνοι του έργου για τα έξι σχολεία προγραμμάτιζαν τις επόμενες δράσεις του έργου. Οι καθηγητές τις αντίστοιχες μέρες δίδαξαν, στην αγγλική γλώσσα και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ιταλό καθηγητή, μαθήματα της ειδικότητάς τους. Συγκεκριμένα, η κυρία Πάου δίδαξε ποίηση του Καβάφη («Ιθάκη», «Ποσειδωνιάται») ενώ η κυρία Πλάτση δίδαξε τον β? ελληνικό αποικισμό. Τα συγκεκριμένα μαθήματα επιλέχθηκαν καθώς ανταποκρίνονταν περισσότερο στις παραστάσεις των ιταλών μαθητών: ας μην λησμονούμε ότι οι Συρακούσες ήταν αρχαία ελληνική αποικία, η πόλη βρίθει αρχαιοτήτων και οι κάτοικοι νιώθουν Έλληνες μέχρι και σήμερα!

img 20150130_100713Κατά την πρώτη μέρα στο σχολείο πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης με τη συμμετοχή του διευθυντή του ιταλικού σχολείου Istituto Rizza, κ. Pasquale Aloscari, του γενικού υπευθύνου του προγράμματος, κ. Philip Brunt, των εκπροσώπων του δήμου, της περιφέρειας, του τύπου, του προέδρου των ξενοδόχων και των επιχειρηματιών της Σικελίας. Από τις ομιλίες όλων φάνηκε η βαρύτητα που δίνεται στο πρόγραμμα Erasmus από τους ευρωπαίους εταίρους καθώς τονίστηκαν τα οφέλη που αυτό μπορεί να προσφέρει σε μαθητές και καθηγητές. Την τελευταία μέρα έγινε η τελετή λήξης κατά την οποία απονεμήθηκαν διπλώματα στους μαθητές και ακολούθησε χορός όπου την τιμητική του είχε το συρτάκι!

280120153553Τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές έφυγαν από τις Συρακούσες με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Οι καθηγητές γνώρισαν και συνεργάστηκαν με συναδέλφους από πέντε διαφορετικές χώρες και δημιούργησαν φιλίες. Για την ελληνική αποστολή το ταξίδι αυτό σήμαινε πολλά καθώς επισκέφθηκαν αρχαιοελληνικά μνημεία, περπάτησαν σε μέρη που θυμίζουν έντονα Ελλάδα, συνομίλησαν με ντόπιους που αγαπούν ιδιαίτερα την Ελλάδα και μας θεωρούν αδέλφια τους.

Αλλά για τους μαθητές μας αυτή η επίσκεψη ήταν ένα ταξίδι ζωής. Πέρα από το όσα είδαν και άκουσαν, σχετίστηκαν με παιδιά της ηλικίας τους από διαφορετικές χώρες, σφυρηλάτησαν δεσμούς φιλίας, ένιωσαν σαν μια οικογένεια. Τα παιδιά δέθηκαν τόσο πολύ, που την τελευταία μέρα αναχώρησης της ελληνικής αποστολής εξελίχθηκαν σκηνές απερίγραπτης συγκίνησης, με όλα τα παιδιά να κλαίνε που θα αποχωρίζονταν το ένα το άλλο. Το πρόγραμμα τους πρόσφερε τη μοναδική ευκαιρία να θέσουν στην άκρη προκαταλήψεις και ανασφάλειες και να δουν τον κόσμο με μια διαφορετική ματιά.

Η ελληνική αποστολή θα ήθελε να ευχαριστήσει για την όλη οργάνωση, τη φιλοξενία και την αγάπη τούς τους ιταλούς καθηγητές και καθηγήτριες: Eliana Salvo, Angela Solimando, Noemi Bacci, Roberto Mandolfo, Loredana Urzi, Francesca Mirabella, Giovanna Tola, Tiziana Ristuccia, Maurizio la Tona, Marco Mancuso. Μα, πρωτίστως, τον φίλτατο Rino Mule, υπεύθυνο του προγράμματος για το ιταλικό σχολείο, ο οποίος, αν και αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ήταν νοερά μαζί μας και κατεύθυνε τους συναδέλφους του προκειμένου να παράσχουν την καλύτερη δυνατή φιλοξενία. Τους ευχαριστούμε εκ καρδίας.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κάλυμνο από τις 18 έως τις 25 Απριλίου. Με μεγάλη χαρά περιμένουμε 15 συναδέλφους και 18 παιδιά από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Κλείνοντας, προτρέπουμε ? τους γονείς να μην στερούν τα παιδιά τους από τόσο μοναδικές εμπειρίες και ? τα παιδιά να μην διστάζουν να εκμεταλλεύονται τέτοιες ανεπανάληπτες ευκαιρίες

300120153804

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 15 Φεβρουάριος 2015 08:55  

Ρολόι

Εορτολόγιο

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Έχουμε 4 επισκέπτες συνδεδεμένους